
Tavuk, en sık tüketilen et ürünleri arasında yer alıyor. Kırmızı ete göre daha düşük maliyetli olması, tavuğu cazip hale getiriyor. Ancak tavuğun sağlıklı bir şekilde tüketilmesi için doğru koşullarda saklanması gerekir.
Tavuk üreticilerinden marketlere ve diğer satış noktalara ulaşana kadar soğuk zincir korunmalıdır. Aksi takdirde taze diye aldığınız tavuk, çoktan bayatlamış olabilir. Öte yandan satın alınan tavuk eti için buzdolabında ve buzlukta farklı saklama koşulları vardır. Saklama, pişirme koşullarına dikkat edildiği takdirde tavuk, son derece sağlıklı bir besindir.
TAVUĞUN BOZULDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Tavuğun bozulduğunu anlamak için rengine dikkat etmek gerekir. Taze tavuklar, pembemsi bir renktedir. Aynı zamanda belli bir parlaklıkları da vardır. Son kullanma tarihi geçmiş tavuk etlerinde soluk bir renk göze çarpar. Bu renk, oldukça mat bir yapıdadır.
Bozulan tavuk etleri, kokusundan da anlaşılır. Bozulan etten gelen koku, son derece kötüdür. Taze tavuk etinde sıkı ve elastik bir yapı varken bozulan tavukların eti gevşek bir yapıya sahiptir. Son kullanma tarihi geçen tavuklar asla alınmamalıdır. Son kullanma tarihi geçmese bile tavuğun görüntüsü de incelenmelidir.
TAVUK ZEHİRLENMESİ NASIL ANLAŞILIR?
Tavuk zehirlenmesi neticesinde farklı belirtiler ortaya çıkar. Bozulan et ne denli çok tüketildiyse belirtiler de o kadar şiddetli olur. Tavuk zehirlenmesi belirtileri şöyle sıralanabilir:
-Mide bulantısı
-Karın ağrısı
-Mide krampları
-İştahsızlık
-ishal
-Ateş
-Baş ağrısı
Aşırı tüketim halinde belirtiler daha şiddetli olur. İshalin üç günden fazla devam etmesi, yüksek ateş; şiddetli belirtiler arasındadır. Ağız kuruluğu, kanlı idrar ve konuşma bozuklukları yaşanabilir.
Tavuk zehirlenmesi belirtilerini yaşayanlar, hemen hastanenin acil servislerine başvurmalıdır. Zehirlenme sonucunda kalıcı sağlık sorunları ve ölüm meydana gelebilir. Tavuk zehirlenmesi, yemek yenildikten sonra 2-3 saat içinde görülmeye başlar. Bazı durumlarda 24 saate kadar belirtiler ortaya çıkmayabilir.
Bir yanıt bırakın