
Uzun, kaliteli ve sağlıklı bir ömür, herkesin kendi adına kurduğu en temel hayaller arasında yer alır. Bu hayalin gerçekleşmesi ise başta genetik olmak üzere pek çok faktöre bağlıdır. Konu ile ilgili olarak uzun yıllardır çok çeşitli araştırmalar yürüten bazı bilim insanları, son olarak dünya genelinde yaygın hale gelen bir diyet türüne dikkat çekti.
Uzun süredir birçok kişi tarafından benimsenen, arama motorlarında da sık sık sorgulanan Akdeniz tipi beslenme ile ilgili birtakım açıklamalarda bulunan bilim insanları, ömrü uzatan besinler içeren bu beslenme tipinin faydalarını sıraladı. Peki, Akdeniz tipi beslenme nedir? Akdeniz tipi beslenmede neler var? İşte ayrıntılar…
ÖMRÜ UZATTIĞI KANITLANDI
Son olarak PLOS Medicine isimli bir dergide yayınlanan araştırma sonuçları, Akdeniz tipi beslenmenin faydalarını işaret etti. 20 yaşında Akdeniz tipi beslenmeye geçiş yapan bir kadın üzerinden yürütülen çalışmada, söz konusu gıdaların ömrü 10 yıla kadar uzattığı sonucuna varıldı. Aynı yaşta olup cinsiyeti erkek olan birey için ise sonuç, 13 yıl olarak bildirildi.
Daha az kırmızı ve işlenmiş et, baklagil, meyve, sebze, kepekli tahıl ve kuruyemiş gibi besinlerden oluşan Akdeniz tipi beslenmenin ömrü uzattığını kanıtlamış olan bilim insanları, söz konusu diyete 60 yaşında başlamış olan bir kadının dahi ömrüne 8 yılın eklenebileceğini bildirdi.
AKDENİZ TİPİ BESLENMENİN İÇERİĞİNDE NELER VAR?
Araştırma ile ilgili birtakım değerlendirmelerde bulunan Beslenme Uzmanı Dr. David Katz, “Diyet kalitesinin iyileştirilmesinin kronik hastalık ve erken ölüm riskini azaltacağı fikri uzun süredir yerleşmiştir” ifadelerini kullandı.
Akdeniz tipi beslenmenin içeriği ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan uzmanlar, bu diyet tipinde günde 8- 10 bardak kadar su içildiğini, bol bol D vitamini alındığını, meyve ve sebze ağırlıklı beslenildiğini ifade etti. Yanı sıra K vitamininden zengin çam fıstığının da Akdeniz tipi beslenmenin olmazsa olmazları arasında yer aldığını ifade eden uzmanlar, diyet kapsamında sıklık ile tüketilmesi gerekilen diğer besinleri ise şu şekilde sıraladı:
– Isırgan otu
– Fındık
– Bakla
Bir yanıt bırakın